filtr kabinowy węglowy czy papierowy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grabol79
    Classic
    • 2011
    • 25

ahmed799, To samo bo całą skrzynie miałem :twisted: ale od jutra juz pewnie kasztelan niepasteryzowany :P
  • matompra
    Ambiente
    • 2010
    • 220

Witam, jak w pytaniu: węglowy czy papierowy? Podobno węglowe gromadzą wilgoć i potem szyby parują, są nijako akumulatorem wilgoci a przez papierowy szybciej odparuje. Gdzie najtaniej można kupić takie filtry?
    Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
    Była:
    Jest:
    1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• skalar
      Rider
      • 2010
      • 575

węglowy masz przeciw zapachowy i przeciw pyłkowy,papierowy typowo przeciw pylkowy.a to że węglowe ponoć wchłaniają wilgoć to też słyszałem.
      ja mam papierowy.

Komentarz

• karuzel
        Ambiente
        • 2011
        • 210

jak jesteś, bądź wozisz kogoś z alergią, lub poruszasz się po polnych drogach weź węglowy.

Komentarz

• ROBAL_26
          RS
          • 2010
          • 2320
          • Octavia I combi (1U5)
          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kolego,węgiel i będzie ok :szeroki_usmiech
          Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• vaz
            Elegance
            • 2010
            • 799
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Do klimatyzacji zalecany jest filtr węglowy :idea:
            Antyfotoradar Valentine1
            Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Zamieszczone przez matompra
              Gdzie najtaniej można kupić takie filtry?
              W każdym porządnym sklepie motoryzacyjnym, allegro, w dziale handel - komercja.

Komentarz

• Zientek
                Drive
                • 2011
                • 55

ASO :diabelski_usmiech

Komentarz

• Jelon
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 115

Ja na razie miałem papierowy, ale teraz przesiadłem się na węglowy za namową znajomego z serwisu klimatyzacji. Ponoć lepsze pod względem wyłapywania alergenów (żona stała się alergiczką) i różnych zapachów. Zobaczymy jak będzie pod względem użytkowym. Jak na razie nie narzekam.
                  Fojutowo 2011

Komentarz

• JerzyM73
                    Rider
                    • 2010
                    • 602

Ja robiłem ostatnio przegląd klimatyzacji w Grapow w Łodzi i odradzali mi węglowy ponieważ ma mniejszy przepływ powietrza i szybciej się zatyka.
                    Z podobnymi opiniami spotkałem się jak jeżdziłem corollą i serwisowałem w AMX w Rzgowie - opinia od kolegi który pracował w tym srwisie.
                    O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                    Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• macherstudio
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 2378
                      • Mitshibishi
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jaki by nie był to warto go uszczelnić na bokach aby nie latał, aby powietrze dostawało się przez warstwę filtrującą, polecam również węglowy, a jako praktykę przyjąłem sobie wyłączanie klimatyzacji przed zakończeniem podróży tj. jazdę na samej dmuchawie, aby mogło się wszystko osuszyć.
                      www.prostetorodo.pl

Komentarz

• ahmed799
                        RS
                        • 2009
                        • 6871
                        • Ford

matompra, kupuje ten filtr już od dwóch lat i jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza że cena też jest dobra. Ogólnie kupuje filtry Auto Quality, zresztą proponują je w sklepie skody w Bydgoszczy

филип
                        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• aro_40
                          RS
                          • 2007
                          • 1529
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Jelon
                          przesiadłem się na węglowy za namową znajomego z serwisu klimatyzacji. Ponoć lepsze pod względem wyłapywania różnych zapachów.
                          Też mnie namówili na węglowy uzasadniając to lepszym wyłapywaniem zapachów... jedyne co lepiej wyłapywało to kasę z kieszeni (prawie dwa razy droższy filtr), za zapaszki z poprzedzającego autka czy też z mijanego właśnie pola, jak dolatywał, tak nadal było czuć... wróciłem do papierowego i nie narzekam póki co.
                          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• vaz
                            Elegance
                            • 2010
                            • 799
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tu jest wyjaśnione znaczenie węgla aktywnego w filtrze kabinowym :idea:
                            Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

Ja jeżdżę z węglowym - przynajmniej w środku mniej śmierdzą spaliny i dymy z zewnątrz.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• BenRhod
                                Classic
                                • 2008
                                • 35

Zamieszczone przez JerzyM73
                                odradzali mi węglowy ponieważ ma mniejszy przepływ powietrza i szybciej się zatyka.
                                Chyba jest to prawdą bo mam podobne odczucia. Na początku zakładałem węglowy i dość szybko musiałem wymieniać na nowy, po założeniu papierowego dopiero po prawie roku wymieniłem na nowy. Ale to jak na razie obserwacja na podst. wymiany jednego papierowego więc nie może być w żaden sposób miarodajne. Zobaczymy jak będzie teraz.

Komentarz

• aro_40
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 1529
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez vaz
                                  Tu jest wyjaśnione znaczenie węgla aktywnego w filtrze kabinowym :idea:
                                  Zamieszczone przez innova
                                  pory/otwory (jak zwał tak zwał) wyłapujące substancje przez węgiel aktywny są zbyt małe żeby zatrzymać w nich substancje organiczne (zresztą uległyby momentalnie zapchaniu). Węgiel aktywny moim zdaniem służy do zatrzymywania związków chemicznych (stąd uprzednio podałem przykład wyziewu Ikarusa) a nie organicznych. Ten węgiel sprawdza się dość dobrze w filtrze do mojego akwarium (oraz filtrze wody pitnej marki Britta) ale w filtrach powietrza to pic na wodę (woda w filtrze tylko w Fokusie) i wyciąganie kolejnych pieniędzy od użytkowników. Dodam jeszcze że:
                                  1) filtracja węglem aktywnym daje rezultaty przy wielokrotnym przeciągnięciu substancji filtrowanej przez filtr (w samochodzie z otwartym obiegiem słabo możliwe. Mój filtr przeciąga całą zawartość akwarium trzykrotnie w ciągu godziny a efekty filtracji węglem (używam tylko w uzasadnionych przypadkach) stają się widoczne dopiero po kilku dniach.
                                  2) węgiel aktywny po około trzech tygodniach eksploatacji zaczyna uwalniać uprzednio wychwycone substancje chemiczne, taką informację zresztą można znaleźć na wkładach filtrów tam gdzie producent poczuwa się do odpowiedzialności aby uprzedzić użytkowników, polecam przykładowo instrukcję do Britty
                                  3) nie słyszałem (ale też nie interesowałem się tym i nie zagłębiałem) żeby miał właściwości bakteriobójcze, zatem wszystko co na nim osiądzie ma się raczej dobrze
                                  czyli jak ktoś ma za dużo kasy na zbyciu, niech kupuje filtr węglowy i ma dobre samopoczucie

Komentarz

• vaz
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 799
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Akurat istotny jest cały temat ... Zobacz jeszcze tu.
                                    Różnica w cenie między filtrem zwykłym a węglowym jest niewielka i nieporównywalna do kosztów serwisowania zagrzybionej klimy :idea:
                                    Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

Zamieszczone przez vaz
                                      Vaz, super że wytargałeś ten artykuł, znajduję w nim potwierdzenie (u góry fragment mojej wypowiedzi i cieszę się że czasem sie przydaje) co do faktycznej funkcji węgla

"...Później powietrze przenika przez zapewniającą stabilność konstrukcyjną filtra włókninę (3), której tylna strona pokryta jest warstwą węgla aktywowanego (4). Ten ostatni filtruje zarówno szkodliwe gazy, takie jak ozon i tlenki azotu, jak i nieprzyjemnie pachnące substancje, takie jak tlenki siarki i siarkowodór."

natomiast to, czy pozostałe warstwy filtr węglowego wyłapią pyłki lepiej niż klasyczny filtr to już jest kwestią porównywania konkretnych produktów moim zdaniem... i raczej dużych róznic bym się nie spodziwał...natomiast zupełnie inne światło na sprawę rzuca ostatnio rozpracowywany problem szczelności filtrów... i tu może pojawić się argument za stosowaniem filtra węglowego ze względu na sztywniejszą obudowę. Była koncepcja oklejania go dodatkową taśmą (np z gąbką) ale ja po głębokim zastanowieniu bym nie szedł tą drogą, przy złym wykonaniu (również taśmy) taśma albo jej częśc może zostać w przewodach dolotowych i będzie kłopot.

Komentarz

• aro_40
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 1529
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez vaz
                                        Różnica w cenie między filtrem zwykłym a węglowym jest niewielka i nieporównywalna do kosztów serwisowania zagrzybionej klimy :idea:
                                        Reklama dźwignią handlu !!! Zapomniałeś chyba o ty W przytoczonym artykule napisali:
                                        Tzw. „węglowe" filtry kabinowe oczyszczają powietrze ze wszystkich substancji drażniących, szkodliwych oraz nieprzyjemnie pachnących niemal w 100 proc., dzięki czemu skutecznie chronią zdrowie oraz podnoszą bezpieczeństwo i warunki jazdy.
                                        Nie jestem odosobniony w opiniach, ale jakoś smrody spalin i pozostałych wyziewów dolatywały z nie mniejszym natężeniem niż przy stosowaniu zwykłego filtra papierowego. A to, że producent sobie napisał taką laurkę... żebyś ty wiedział co ja wygaduję w swojej pracy, a robię w marketingu... Nie ważne co się sprzedaje - ważne JAK !!!

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez aro_40
                                          Nie jestem odosobniony w opiniach, ale jakoś smrody spalin i pozostałych wyziewów dolatywały z nie mniejszym natężeniem niż przy stosowaniu zwykłego filtra papierowego. A to, że producent sobie napisał taką laurkę... żebyś ty wiedział co ja wygaduję w swojej pracy, a robię w marketingu... Nie ważne co się sprzedaje - ważne JAK !!!
                                          trochę mam inne zdanie, otóż jeździłem 3 lata na filtrze "węglowym" i było czuć smród z pola i z aut poprzedzających, w związku z tym postanowiłem nie przepłacać i kupiłem zwykły papierowy, zapachy jakie dochodzą są bardziej intensywne i tak jak na "węglowym" czułem starego jelcza jadącego przede mną tak teraz czuć zwykłego TDI, przy kolejnej wymianie wracam do "węglowego" , oczywiście są to bardzo subiektywne odczucia i jeżeli Ci to nie przeszkadza lub nie czujesz różnicy to po co przepłacać
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• vaz
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 799
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Filtr węglowy w porównaniu ze zwykłym adsorbuje dużo większą ilość drobin organicznych zawartych w powietrzu (pyłki, zarodniki grzybów itd.), które osadzając się na wilgotnym parowniku powodują powstawanie zanieczyszczeń będących źródłem "zapachów" z klimy. To jest właśnie najważniejsza funkcja kabinowego filtra węglowego, adsorbcja cząstek organicznych a nie pochłanianie zapachów z zewnątrz.
                                            Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• Artur1980
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 10

ja jako że jestem alergikiem, to zawsze wybieram z węglem aktywnym. ostatnio dwa razy pod rząd wymieniałem na taki filtr Manna i nie narzekam

Komentarz

• pandzik
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2254
                                                • Seat

Nowy samochód w jakiego typu filtr jest zaopatrzony?

Komentarz

• octaviaRK
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 116

w przypadku klimatyzacji zalecany z weglem miedzy innymi po to zeby zminimalizowac przedostawanie sie do ukladu wentylacji zarodnikow grzybow z zatrzymywaniem spalin i zapachow na podstawie wlasnej obserwacji specjalnie roznicy nie zauwazylem . troche info na stronie

robert octaviaRK

Komentarz

Pracuję...